Projekt „Smaki natury w kuchni naszych babć” otrzymał dofinansowanie

Lubelskie Lokalnie Partnerzy

Projekt „Smaki natury w kuchni naszych babć” został dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich w ramach projektu „Lubelskie Lokalnie Mikrodotacje FIO”, w drugim konkursie grantowym organizowanym przez Fundację Fundusz Lokalny Ziemi Biłgorajskiej. W ramach projektu przeprowadzimy w Żurawnicy m.in. warsztaty kulinarne i konkurs wypieków. Całkowita wartość projektu to 4475 zł, wartość dotacji 3300 zł.

Spotkanie organizacyjne odbędzie się w środę 6 maja 2015 o godz. 16.00 w remizie OSP w Żurawnicy. Serdecznie zapraszamy wszystkie zainteresowane Panie!

Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje o projekcie.

Tytuł projektu: „Smaki natury w kuchni naszych babć”
Wnioskodawca i Realizator: Fundacja „Sosenka”

Zespół projektowy:
1. Ewa Bartnik – koordynator
2. Barbara Hajduk
3. Agnieszka Ordyniec

Czas trwania projektu: 1.05.2015-31.08.2015
Cel główny projektu: Zwiększenie aktywności mieszkańców i wzmocnienie więzi międzypokoleniowych poprzez kultywowanie lokalnych tradycji kulinarnych.

Na jakie potrzeby odpowiada projekt?

Podczas spotkań dla kobiet organizowanych w ramach Koła Gospodyń Wiejskich wiele razy przewijał się temat kulinariów. Panie przynosiły na spotkania swoje wypieki, wymieniały się przepisami, „w międzyczasie” rozmawiały na temat ciekawych pomysłów na potrawy. Wiele z nich wyraziło chęć wspólnego gotowania i wymiany doświadczeń na tym polu, szczególnie w oparciu o tradycyjne receptury, wykorzystujące dary natury, których pełno wokół nas. Tak właśnie zrodził się pomysł na projekt.

Motywem przewodnim są smaki natury, co oznacza, że chcemy bazować na tym, co daje nam ziemia – owoce, warzywa, ale także dziko rosnące zioła, jagody i grzyby. Kuchnia babć – dlatego, że to od nich pochodzą najlepsze receptury. A i każda z babć na pewno ma w swojej spiżarni coś, czym może nas przy okazji poczęstować 😉

Co będziemy robić?

Projekt zakłada następujące działania:

1. Maj 2015 – warsztaty kulinarne poświęcone przetwarzaniu młodych pędów roślin, które można spotkać w naszej okolicy w tym czasie (kwiat czarnego bzu, młode pędy sosny, mniszek lekarski, liście pokrzyw). Chcemy podzielić się tradycją robienia syropów, a także recepturami na nalewki czy wina domowe. Pokażemy, jak i kiedy najlepiej zbierać pędy i kwiaty oraz jak je przetworzyć, aby zachować ich zdrowotne właściwości. Wspólnie zrobimy syrop z pędów sosny, kwiatów czarnego bzu i mniszka lekarskiego.

2. W czerwcu 2015 ogłosimy konkurs wypieków (zostanie przeprowadzony prawdopodobnie przy okazji odpustu ku czci Matki Bożej Nieustającej Pomocy). W konkursie przewidziane są nagrody rzeczowe w dwóch kategoriach: wypieki słodkie i wypieki słone. Oczywiście nadal motywem przewodnim będą smaki natury. Regulamin konkursu opracujemy i ogłosimy w czerwcu 2015.

3. Czerwiec/lipiec 2015 – warsztaty kulinarne, poświęcone daniom i wypiekom z użyciem owoców sezonowych, które poprzedzi rodzinne jagodobranie. Aby w naszych działaniach mogły uczestniczyć także dzieci, które akurat rozpoczną wakacje, chcemy zabrać je do lasu na jagody. Przy tej okazji możemy zrobić także piknik i dobrze się bawić. Nazbierane owoce posłużą nam potem do przygotowania potraw i przetworów z jagód, ale możemy też wykorzystać inne owoce – np. poziomki, maliny, wiśnie… co kto ma i lubi 🙂

4. Lipiec/sierpień 2015 – warsztaty kulinarne, których tematykę wybierzemy wspólnie podczas wcześniejszych spotkań.

Co chcemy osiągnąć?

Dzięki realizacji projektu chcemy stworzyć we wsi warunki dla rozwoju więzi społecznych i podejmowania dalszych inicjatyw. Konkurs kulinarny ma zachęcić kobiety do zaprezentowania swoich umiejętności oraz wprowadzić element zdrowej rywalizacji i rozrywki. Warsztaty kulinarne chcemy przeprowadzić w swoim gronie, korzystając z wiedzy i umiejętności doświadczonych gospodyń z naszej wsi. Będzie to okazja do wymiany doświadczeń oraz poszerzenia swojej wiedzy. Dzieci odstaną możliwość uczestnictwa w przygotowywaniu i degustacji tradycyjnych potraw, co powinno je zachęcić do jedzenia bardziej naturalnych produktów.

Podsumowaniem projektu będzie wydanie broszurki w formie elektronicznej (PDF), która będzie zawierała najciekawsze przepisy na lokalne przysmaki, zebrane w trakcie trwania konkursu i warsztatów.

Już dziś zapraszamy Panie z Żurawnicy do włączenia się w realizację projektu. Wszelkie pomysły i uwagi prosimy kierować na nasz adres mailowy: biuro@fundacja-sosenka.pl albo bezpośrednio do członków zespołu: Ewy Bartnik, Basi Hajduk albo Agnieszki Ordyniec.

Zapisy na pierwsze warsztaty będą prowadzone na spotkaniu organizacyjnym 6 maja 2015 r. w remizie OSP, ale chęć udziału można zgłosić także drogą mailową albo bezpośrednio do członków zespołu.