Ogłaszamy Konkurs Wypieków!
Zapraszamy do konkursu wszystkich, którzy lubią piec 🙂 Motywem przewodnim są smaki natury i tradycyjna kuchnia lokalna. Celem konkursu jest promowanie naturalnych, domowych wypieków, bazujących na produktach lokalnych i sezonowych.
Ponieważ chcemy przygotować dyplomy i upominki rzeczowe dla wszystkich uczestników, prosimy o wcześniejsze zgłoszenie udziału. Zgłosić się można do 17 lipca 2015 r., na kilka sposobów (jak komu wygodniej):
– bezpośrednio u Pani sołtys,
– bezpośrednio u Pani Ewy Bartnik,
– drogą elektroniczną na adres biuro@fundacja-sosenka.pl.
Rozstrzygnięcie konkursu oraz degustacja potraw nastąpi podczas Pikniku Rodzinnego w Żurawnicy, w dniu 19 lipca 2015 r. Wypieki konkursowe należy wcześniej przygotować i dostarczyć do remizy OSP w dniu pikniku, do godz. 14.00. Wypieki będą oceniane w dwóch kategoriach: słodkie i słone.
Szczegółowy regulamin konkursu można pobrać tutaj:
Regulamin Konkursu Wypieków (PDF)
Regulamin jest też dostępny u Pani Sołtys. W konkursie przewidziano nagrody rzeczowe: akcesoria kuchenne i książki o łącznej wartości 600 zł. Wszyscy uczestnicy otrzymają drobne upominki i dyplomy.
Ale co upiec?
Udział w konkursie może wziąć każdy mieszkaniec Żurawnicy. Jeśli nie macie pomysłu, co upiec – przypomnijcie sobie smaki swojego dzieciństwa oraz to, co przyrządzały Wasze babcie – na pewno pamiętacie najlepsze na świecie szarlotki, letnie ciasta ucierane z owocami, bułki drożdżowe z rozmaitymi dodatkami, chapki, jagodzianki, długo by wymieniać… A ze słonych wypieków? Drożdżowe pierogi i pierożki gryczane, kapuściane, z grzybami, warzywami, zapiekanki ziemniaczane, pasztety warzywne, bułki, chleby, kruche słone ciasta z najróżniejszymi dodatkami…
A może zechcecie poeksperymentować i zrobić coś bardziej nowoczesnego, ale za to z użyciem dziko rosnących ziół lub jagód? Wszelkie wariacje na temat smaków natury lub kuchni babć są mile widziane. Pamiętajcie jedynie, żeby unikać stosowania gotowych półproduktów – takich jak np. gotowe ciasto francuskie, ciasta „z torebki”, gotowe kruche spody czy blaty „biszkoptowe” – tego rodzaju wypieki nie mają szans na uznanie komisji konkursowej.
Zapraszamy do udziału i życzymy sukcesów – nagrody czekają!