Jednym z elementów projektu „Smaki natury w kuchni naszych babć” zrealizowanego przez Fundację Sosenka był konkurs kulinarny, który zachęcił do zaprezentowania swoich umiejętności. Dla wszystkich zainteresowanych zebraliśmy przepisy potraw uczestniczących w rywalizacji, w tym oczywiście tych nagrodzonych. Zapraszam do pobierania naszej książki z przepisami i przygotowania ich w swojej kuchni! 🙂
Lista przepisów „Na słodko”:
- Bułeczki „Malinowy chruśniak”
- Chapki
- Ciastka owsiane
- Ciasto cynamonowe z cukinią
- Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
- Ciasto drożdżowe z owocami i serową pianką
- Ciasto kruche amoniakowe
- Ciasto marchewkowe
- Kruche ciasto rabarbarowo-cukiniowe
- Orzeszki
- Pączki z ziemniakami
- Piernik
- Pierogi z jagodami
- Placki z rabarbarem
- Sernik cytrynowo-lawendowy
- Sernik owocowy na biszkopcie
Lista przepisów „Na słono”:
- Ciasto szpinakowo-pokrzywowe
- Kluski z pokrzywami
- Pasztet z cukini
- Pasztet z pokrzywy i kaszy jaglanej
- Pasztet z selerem
- Pikantne babeczki z kremem pokrzywowym
- Piróg gryczany
- Racuszki z dyni
- Surówkazdyni
- Pizza z warzywami sezonowymi
- Zapiekanka z grzybami i zielonym groszkiem